Marius Iancu: „Obiectivul PSD a fost ca Legea Offshore sa fie un câștig pentru România”

Legea Offshore a fost aprobată în Camera Deputaților, pe 24 octombrie, după ce a proiectul legislativ a primit aviz favorabil în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci a Camerei Deputaților, comisie din care face parte și deputatul de Olt, Marius Iancu, după ce au fost depuse amendamente din partea parlamentarilor PSD și ALDE.
Parlamentarul oltean susține că legea a fost gândită de social- democrați ca să aducă beneficii țării noastre.

marius-iancu-li


Legea offshore prevede că titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore au obligația ca minimum 50% din livrările anuale să fie prin tranzacții de vânzare pe bursele românesti, iar nerespectarea acestui articol înseamnă o amendă de 10% din cifra de afaceri a companiei din anul în care s-a constatat abaterea. 
Aceasta lege prevede și modul în care se calculează impozitul aplicat veniturilor suplimentare offshore, limita maximă a deducerii investițiilor pe segmentul upstream, și unde sunt colectate toate aceste sume.
Așadar, impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore se calculează prin aplicarea unor procente de calcul asupra veniturilor suplimentare obținute din vânzarea gazelor naturale extrase. Impozitul ține seama de preturile de referință stabilite de ANRM pentru calculul redeventei, iar procentul se calculează pe baza unei grile prevăzute în actul normativ.

Limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Aceste sume se colectează într-un fond special de finanțare a contractelor în parteneriat public privat pentru extinderea rețelelor de distribuție și transport gaze naturale.
Deputatul Marius Iancu a menționat că Ministerul Energiei va aviza toate lucrările care se fac și că prelungirea concesiunii se poate face numai dacă au fost respectate normele de mediu și dacă s-au făcut investiții în acest domeniu:
„Durata concesiunii poate fi până la 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire până la 15 ani, daca titularul a realizat programele de lucrări stabilite de ANRM, investiții care includ inclusiv protejarea mediului, respectarea peisagisticii zonei, respectarea regimului plajelor, a vestigiilor arheologice descoperite. 
Exploatarea gazelor din Marea Neagră trebuie să aduca venituri și să contribuie la dezvoltarea acestui domeniu. Obiectivul PSD a fost ca Legea Offshore să fie un câștig pentru România”.
Daniela DENGHEL