Mai multe restricții impuse din cauza pandemiei de Covid-19 au fost ridicate, după ce s-a înregistrat o scădere constantă a tuturor indicatorilor privind această pandemie (rata de pozitivare de 15% din totalul testelor efectuate zilnic, trend descendent al numărului deceselor, scăderea numărului de cazuri ale persoanelor internate la ATI).
”Primăvara vine cu vești bune și începem, treptat, să revenim la viața de dinaintea pandemiei.
Ministrul social democrat al Sănătății, Alexandru Rafila, a propus măsuri de relaxare, care permit ridicarea stării de alertă, din noaptea de 8 martie, și anume: accesul fără certificat verde în mall-uri, hoteluri, pensiuni, restaurante, instituții; creșterea limitei la 50% din capacitatea spațiului la spectacole, concerte, cinema, săli de sport, piscine; fără mască în exterior, dar necesară în spații publice închise; evenimente private fără limită de participanți.”, a precizat deputatul PSD de Olt, Emil Albotă.
Parlamentarul oltean susține că măsurile sunt posibile ca urmare a gestionării coerente a ultimului val al pandemiei, de către Alexandru Rafila, ”un ministru care deține expertiza necesară pentru luarea unor măsuri logice, în funcție de evoluția pandemiei”.
”În tot acest timp, au fost deschise centrele de evaluare rapidă pentru cazurile de covid ușoare și medii, descongestionând mult unitățile sanitare și facilitând accesul la sănătate pacienților care suferă de alte patologii, antiviralele au fost, fără probleme, la dispoziția cetățenilor, testarea s-a făcut la scară largă fiind accesibilă, în primul rând, în școli, la cabinetele medicilor de familie, farmacii.
În aceste condiții, ridicarea restricțiilor era previzibilă și așteptată de către toată lumea.”, a declarat Emil Albotă.
Tânărul parlamentar susține că fiecare dintre noi trebuie să fim responsabili, pentru a evita un nou val pandemic, și pentru a ne putea întoarce la normalitate, la starea dinaintea pandemiei:
”Rămân, însă, prudența și responsabilitatea individuală, pentru a evita un nou val.
Doi ani de pandemie au însemnat pierderi enorme în toate aspectele vieții sociale și economice. Educația, sistemul sanitar, dar mai ales sectorul economic și, nu în ultimul rând, viața socială a fiecăruia dintre noi, s-au confruntat cu provocări teribile.
E timpul să căpătăm încredere și speranța revenirii la ”starea de normalitate”.”