Parlamentarul oltean Marius Iancu a făcut câteva precizări, pe pagina sa de Facebook, cu privire la modul în care țara noastră poate trece mai ușor prin această criză generată de răspândirea la nivel mondial a virusului COVID-19, menționând că partidul din care face parte nu este deranjat dacă partidul aflat la guvernare ”copiază” unele proiecte ale social- democraților, atâta timp cât punerea lor în aplicare ajută cetățenii aflați în dificultate în această perioadă.
”În această perioadă grea pentru români și pentru România, PSD a ales să renunțe la disputele politice. Facem o opoziție constructivă, propunând o serie de măsuri care trebuie implementate urgent!
De aceea, nu voi prezenta eșecurile și greșelile Guvernului PNL, ci câteva proiecte legislative pe care le dezbatem on line, în Parlament, având în vedere situația actuală.
Faptul că PNL copiază unele din aceste proiecte pentru a le transpune în hotărâri de guvern, nu este o problemă, dacă ele ajung să ajute cetățenii care resimt efectele crizei provocate de coronavirus.
Dar când PNL le contestă la CCR, este o problemă pentru că, acum, când România a ajuns în situația critică de a avea cele mai multe decese COVID-19 din Europa Centrală și de Est, nu este momentul pentru orgolii și încrâncenări politice. Vrem ca România, care în Guvernarea PSD a avut o creștere economică record, să treacă mai ușor prin această criză fără precedent în istorie ”.
Proiectele inițiate de PSD și adoptate deja, la Senat, care intră în dezbaterea finală la Camera Deputaților ce este for decizional, sunt următoarele:
1. Amânarea, la cerere, a plății ratelor bancare, fără dobânzi și fără penalități. Plata ratelor către bănci se amână, la cerere, până la 31 decembrie, fără creșterea dobânzilor sau a penalităților.
2. Susținerea angajaților trimiși în șomaj tehnic prin plata de către stat a unui șomaj tehnic de 75% din salariu;
3. Amânarea obligațiilor de plată a contribuțiilor sociale pentru firmele afectate
4. Amânarea plăților la utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru cetățeni;
5. Scutirea de chirie pentru sediile de firme afectate;
6. Reducerea taxelor pentru producătorii autohtoni de medicamente prin scăderea taxei clawback la 15% pentru medicamentele produse în România.