Parlamentarul PSD de Olt, Marius Iancu, consideră că țara noastră are un potențial major de sa face față crizei alimentare mondiale care se anunță. România, țara care era cândva ”grânarul Europei” și care a avut o creștere economică în ultimii ani datorată agriculturii, poate să se bazeze în continuare pe agricultură, însă, conform spuselor deputatului Iancu, liberalii sunt depășiți de situație și nu fac nimic concret pentru susținerea acestui domeniu de activitate.
”Nu putem ignora avertizările ONU, OMS și Organizației Comerțului despre o viitoare criză alimentară, dar nu putem accepta ca România sa treacă, în viitor, prin așa ceva. O țară cu o creștere economică record, trei ani consecutiv, creștere care s-a datorat și agriculturii, nu poate ajunge în criză alimentară. Pământul este tot acolo, micii fermieri cultivă, în continuare, legume în solarii, sistemul de irigații funcționează și apa este gratis, iar forța de muncă, tocmai s-a întors în țară. Dacă alte țări cum ar fi Germania sau Italia investesc, în această perioadă, în agricultură și ne cer muncitorii înapoi, Guvernul PNL este depășit și de această situație și nu are niciun plan de măsuri pentru susținerea agriculturii”, a precizat deputatul Marius Iancu.
PSD a prezentat deja public 10 soluții pentru evitarea unei crize alimentare și asigurarea alimentelor pentru populație. Este practic continuarea și completarea unor măsuri implementate în Guvernarea PSD care și-au dovedit utilitatea.
1. Însămânțarea la timp a întregii suprafețe agricole a țării. Statul trebuie să asigure sprijin pentru semințe și motorină.
2. Continuarea investițiilor în sistemele de irigații, în sistemul de combatere a grindinei și de creștere a precipitațiilor.
3. Acordarea la timp a subvențiilor din fonduri europene, continuarea și extinderea programelor de susținere a fermierilor (tomate, usturoi, lână, motorină ).
4. Deblocarea investițiilor de peste 650 milioane de euro în ferme și în mini-fabrici pentru producția de ouă, lapte, produse din carne, conserve, ulei, făină, mălai. Legile sunt deja aprobate.
5. Credite garantate de stat, cu dobândă zero, pentru o perioadă de 18 luni pentru cei care angajează și mențin forța de muncă în domeniul agricol.
6. Scutirea de plata impozitelor pentru agenții economici din domeniul agroalimentar. Eliminarea taxelor de mediu pentru ambalaje pe perioada crizei.
7. Distribuirea în toată țara a corturilor militare pentru colectarea, sortarea și calibrarea legumelor proaspete.
8. Achiziția de mașini pentru transport marfă perisabilă, mașini de ambalat, etichetat, cântare, sisteme de supraveghere și control.
9. Distribuirea prin Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” a unor cantități de legume proaspete către persoanele izolate, spitale, unități militare, centre de carantină.
10. Medierea relației producători – retaileri pentru preluarea de către supermarketuri a legumelor proaspete pentru comercializare.
Parlamentarul PSD de Olt este de părere că noi toți putem contribui la susținerea agriculturii românești, cumpărând numai produse agricole din România.
”Pe lângă toate acestea, fiecare dintre noi putem bloca o viitoare criză alimentară, putem susține micii fermieri și putem investi în agricultura românească. Soluția este foarte simplă – cumpărând fructe, legume și alte alimente produse în România. Atunci când mergem la cumpărături trebuie să ne gândim că un produs românesc cumpărat este un loc de muncă salvat!”, mai susține deputatul oltean, Marius Iancu.