Investiția care a fost prevăzută pentru creșterea suprafeței irigabile de teren din țara noastră este Canalul Siret- Bărăgan. Aceasta a fost aprobată în anul 1986, printr-un decret al Consiliului de Miniștri, iar lucrările au început în 1987, în prezent fiind finalizate pe o întindere de 5,7 kilometri.
Deputatul de Olt, Marius Iancu, a declarat că, după 32 de ani, această investiție a redevenit o prioritate, Guvernul alocand fonduri pentru finalizarea ei.
”Canalul magistral Siret- Bărăgan va trece din administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor în administrarea Ministerilui Agriculturii, prin ANIF, iar în Comisia de Buget, Finanțe și Bănci am dat aviz ordonanței de urgență a Guvernului care prevede acest lucru”, a spus parlamentarul.
Investiția va fi benefică atât în plan agricol, cât și turistic, mai zice deputatul Iancu:
”Construirea Canalului Siret- Baragan ar permite irigarea a 500.000 de hectate din Câmpia Română, canalul putând fi exploatat și din punct de vedere turistic prin amenajarea de porturi la Mărăști, Focsani, Râmnicu Sărat și Buzău pentru a se putea merge cu vaporasul de la Focșani la București”.
Deputatul Marius Iancu a mai menționat și faptul că această investiție face parte din Progranul Național de Irigații prin care suprafața irigata a Romaniei va crește cu 40%, prin măsurile luate PSD respectând promisiunile făcute cetățenilor:
”Anul trecut s-au aprobat investiții pentru 47 de obiective de irigații, 1,2 milioane de hectare sunt pregătite pentru irigat, 3487 de stații de pompare sunt pregătite, iar 3336 au fost puse în functiune, 10 amenajari de irigatii, care nu au mai pornit de 25 de ani, au fost puse în functiune. Iar „Programul National Apă Gratuită până la stația de pompare”, prin care se elimină costurile cu serviciile de furnizare de apă pentru irigatii, va continua și pe parcursul anului 2019.