Camera Deputaților a adoptat recent, în calitate de for decizional, Legea sistemului public de pensii. Aceasta a fost reexaminată după ce Curtea Constituțională a decis că în forma anterioară era neconstituționala.
”După ce Legea Pensiilor ce a fost adoptată în Parlament va fi promulgată de președintele Iohannis, cinci milioane de pensionari vor avea pensiile majorate.
Cele două articole din lege declarate neconstituționale de către CCR au fost modificate în Parlament iar noul proiect legislativ a primit votul majorității parlamentare”, a declarat deputatul Marius Iancu.
Parlamentarul oltean spune că vor fi bani pentru noile modificări la pensii, astfel încât, după ce au muncit o viață întreagă, pensionarii să se poată bucura de un tgrai decent:
”În Buget există fonduri pentru aceste majorări, pentru că la finalul acestui an, PIB-ul va fi mai mare cu 266 miliarde lei față de toată perioada 2009-2016.
În acest moment, ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile este 7%, cu mult sub media UE de 13%. În 2022, când se va încheia creșterea graduală, pensiile vor ajunge la 11,7% din PIB.
Votul de azi este o echitate socială și o dovadă că promisiunile din campaniile electorale sunt respectate. Creșterea economică nu trebuie să se vadă numai în statistici, ci și în buzunarele pensionarilor români care, după o viață de muncă, trebuie să aibă un trai decent, la fel ca pensionarii din Uniunea Europeană”.
Noua Lege a pensiilor a fost votată cu 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.
Aceasta prevede mai multe creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021. Astfel, până în anul: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.