
Deputatul PSD de Olt, Florin Albotă, încearcă să aducă în vizorul autorităților decidente problemele pe care le întâmpină pacienții din România și să-i determine să ia act de ele. Din acest motiv i-a adresat două întrebări ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, care vizează două mari probleme cu care se confruntă românii, dar și sistemul de Sănătate.
Prima se referă la măsurile necesare pentru remedierea situației semnalată de Observatorul Român de Sănătate, aceea că, anual, România aruncă până la 60 mii litri de plasmă, potrivit unui document referitor la medicamentele derivate din plasmă, în care se afirmă că: „Centrele de transfuzii din țara noastră sunt nevoite să arunce între 20.000 si 60.000 litri de plasmă, anual”.
Deputatul oltean i-a cerut ministrului să-i răspundă dacă datele cuprinse în acest document sunt reale și dacă Ministerul Sănătății are o strategie cu privire la soluționarea deficiențelor subliniate în documentul emis de Observatorul Român de Sănătate.
”Cu această plasmă care se aruncă ar putea fi tratați mii de pacienți, care au nevoie de imunoglobuline, pentru că nu avem infrastructura și legislația pentru colectare”, a declarat Emil Albotă.
A doua întrebare vizează strategiile ministerului pentru accesul continuu la tratament pentru bolnavii cronici și la programele de sănătate dezvoltate de Ministerul Sănătății.
Fiindcă bolile cronice sunt principala cauză de deces, internare în spital și handicap fizic, la nivelul populației adulte și vârstnice din România. Datele statistice sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, mai ales în actualul context epidemiologic.
Bolile cardiovasculare reprezintă cauza a 42% dintre decesele înregistrate în rândul populatiei masculine şi respectiv 55% din decesele din rândul femeilor din Uniunea Europeană, inclusiv în România
. În cadrul acestor afecțiuni, boala coronariană se situează pe locul 1 ca număr de decese de cauză cardiovasculară, fiind urmată de accidentul vascular cerebral (AVC).
Deputatul Emil Florin Albotă precizează că, într-o lume guvernată de pandemie, sănătatea este primul punct pe ordinea de zi a oricărui stat și așa ar trebui să fie și la noi în țară.