Deputatul Emil Albotă: PNRR, tot la stadiul de ”o să”!

Raspunsul pe care l-a primit de la ministrul Economiei, în urma interpelării sale cu privire la Planului Național de Redresare și Reziliență, l-a nemulțumit total pe deputatul social- democrat de Olt, Emil Albotă.Parlamentarul a dorit să știe, în principal, care sunt criteriile de aprobare a proiectelor depuse de primării, însă răspunsul primit este unul ”ridicol”, după cum a afirmat.  

  ”I-am adresat ministrului Economiei o interpelare privind stadiul Planului Național de Redresare și Reziliență așteptând un răspuns care să sublinieze criteriile de includere a proiectelor unităților administrativ-teritoriale în cadrul planului și dacă, în acest moment, există un acord defalcat al proiectelor naționale, depuse la nivel european. Răspunsul ministerului este unul ridicol, care prezintă în circa 2 pagini, faptul că PNRR este încă la stadiul de ”o să”, ”consultare”, ”organizare” și ”discuții informale”, iar principalele criterii de aprobare a proiectelor sunt ”trebuie să răspundă principiilor de a nu prejudicia semnificativ obiectivele de mediu” și de a contribui ”la tranziția privind schimbările climatice și tranziția digitală”.”, a declarat Emil Albotă.      

      Parlamentarul PSD susține că, pentru actualii guvernanți, PNRR nu este o șansă de relansare a economiei naționale, ci o asigurare politică pentru unii membri de partid. De asemenea, precizează că în răspunsul primit se face referire la întâlniri și dezbateri cu cetățenii, deși ccei aflați la guvernare au refuzat constant acest lucru. În plus, deputatul Emil Albotă crede că documentațiile tehnico-economice sunt greu de finalizat până la finele anului 2022, atâta timp cât nu se cunosc cu exactitate direcțiile de finanțare.      Răspunsul pe care l-am primit menționează dezbateri publice și întâlniri de lucru cu mii de persoane, în condițiile în care știm că au refuzat permanent consensul politic, dialogul și implicarea actorilor sociali. În plus, pentru a primi finanțare nerambursabilă, documentațiile tehnico-economice trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2022, lucru greu de crezut, având în vedere că încă nu se cunosc direcțiile specifice de finanțare. Din păcate, concluzia răspunsului este că sunt ”încă în derulare procesele de consultare și negociere dintre ministere și Comisia Europeană, urmând ca, în cel mai scurt timp posibil, să se definitiveze structura finală a planului”.  Așadar, PNRR se zbate să supraviețuiască în lupta intereselor politice dintre PNL și USR, fiind în comă indusă din cauza incompetenței și loviturilor partinice date de cei care văd în el o poliță de asigurare a membrilor de partid, nu o șansă de redresare a economiei naționale”, a mai afirmat deputatul de Olt, Emil Albotă.