Oraşul cunoscut românilor drept localitatea natală a fostului conducător al ţării, Nicolae Ceauşescu, a cunoscut o nouă “epocă” după anul 1990. Nimic nu s-a mai făcut pentru un trai mai bun al cetăţenilor de aici, nimic nu s-a mai făcut pentru ca tinerii să aibă un viitor mai bun, nimic nu s-a mai construit. Dimpotrivă, oraşul a ajuns la degradare viitorul acestui oraş fiind, de la Revoluţie şi până în prezent, exact aşa cum arată “Viitorul”, stadionul magnific cândva, ruină în prezent.
Pentru că-i pasă de ceea ce se întâmplă cu oraşul său, cu oamenii care trăiesc în Scorniceşti, dar mai ales cu tinerii care aleg calea pribegiei pentru un trai mai bun, Barbu Viorel Ion s-a decis să candideze la fotoliul de primar al oraşului. Acesta pune accent pe crearea locurilor de muncă, pe investiţii în obiective care să contribuie la crearea unui mediu mai bun de trai, pe atragerea fondurilor europene şi, mai ales, pe susţinerea tinerilor începând cu dezvoltarea lor intelectuală şi până la întemeierea unui cămin.
-Domnule Barbu, sunteţi candidatul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) la Primăria Scorniceşti. Permiteţi-mi să vă întreb cum decurge campania ALDE la Scorniceşti?
-Avem o luptă strânsă la Scorniceşti, pentru că sunt înscrise în luptă pentru primărie un număr de 8 partide, plus un independent.
-Tânăr fiind, cred că printre principalele proiecte pe care le aveţi incluse în platforma electorală luaţi în calcul măsuri care să îi vizeze pe tinerii din acest oraş, care arată ca încremenit de la Revoluţie încoace, care pare sumbru şi fără perspectivă. V-aş întreba, mai întâi, pentru că aceasta este o problemă stringentă, cum veniţi în sprijinul tinerilor care nu au o locuinţă?
-Am vrea să oferim teren pentru casă tinerilor căsătoriţi în vederea ridicării unei locuinţe şi, în acelaşi timp, să construim blocuri pentru locuinţe sociale.
-Cum doriţi să creşteţi numărul de locuri de muncă în localitate?
-Într-adevăr, aici avem o problemă majoră, pentru că sunt puţine locuri de muncă şi prost plătite. Vrem să căutăm investitori, nu să aşteptăm să ne bată aceştia la uşă!
Pentru aceştia intenţionăm să oferim scutiri de taxe în primii ani de activitate, plus teren pentru investiţiile de mai mare anvergură.
Trebuie să vă mărturisesc că va fi foarte greu să găsim un teren mai bine situat, pentru că aproape toate au fost achiziţionate de un grup de oameni, propabil, din cauza neajunsurilor pe care le au sau, mai bine, zis a lăcomiei.
-În condiţiile în care, de ceva timp, se vehiculează ideea- greşită, de altfel-, de a nu învăţa, din cauză că o diplomă nu te ajută la nimic, cum intenţionaţi să motivaţi tinerii să înveţe, astfel încât să crească rata promovabilităţii şi să devină cât mai pregătiţi profesional?
-Echipa ALDE Scorniceşti propune şi în platforma program 2016- 2020 acordarea de burse de merit pentru elevii cu performanţe excepţionale, în speranţa că tinerii de azi vor fi conducătorii de mâine, în speranţa că tinerii vor face ca sistemul să funcţioneze mai bine!
-Ce viziune aveţi pentru a promova în Scorniceşti o dezvoltare durabilă?
-Viziunea este una simplă, şi anume, a unei seriozităţi care trebuie să existe din partea conducerii primăriei către comunitate şi către oamenii care vin să investească aici.
Într-adevăr am o viziune . Mergând în campanie din casă în casă am observat că foarte multă lume îl regretă pe conducătorul Nicolae Ceauşescu, lucru din ce în ce mai uşor de înţeles. Eu cred că, dacă am promova persoana lui Nicolae Ceauşescu ca fiind acel acel conducător care s-a născut la Scorniceşti, am aduce turişti care să cheltuie bani aici şi, de ce nu, investitori!
-Ce părere aveţi despre tinerii români care îşi lasă familiile, confortul de acasă, prietenii şi pleacă din ţară, până la urmă, părăsind-o, dezrădăcinându-se?
-Plecarea românilor în alte ţări după un trai mai bun este un fapt vizibil. Îi înţeleg perfect dar, ca şi conducător, am să fac tot ceea ce pot pentru a-i ţine în ţară. Dacă în vremea comuniştilor se întâmplau abuzuri din cauza unui sistem autoritar şi totalitar, astăzi, cred că problemele s-au triplat!
Avem adevărate drame familiale din cauză că soţii se despart, copiii cresc fără părinţi, bunicii fără copii, într-un cuvânt, familiile se destramă!.
Aş mai vrea să adaug doar că vom susţine în consiliul local ideea de a acorda o sumă de bani pentru fiecare nou născut.
-Uniunea Europeană (UE) acordă prin programul 2016- 2020 fonduri europene nerambursabile pentru tineri cu potenţial anteprenorial. Numai că aceştia întâmpină tot felul de probleme atunci când vor să pună în aplicare, să implementeze, să realizeze astfel de proiecte. Cum puteţi ajuta dvs. la rezolvarea acestor dificultăţi?
-Noi, echipa ALDE, după cum am scris şi în platforma noastră, susţinem crearea unei echipe specializate în accesarea de fonduri europene pe diverse domenii.
Cred că găsim noi o cameră în primărie să facem această echipă care, eu unul, cred că trebuia făcută mai de mult timp.
„Conducerea liberală a oraşului: nepăsare faţă de oameni, lipsă de transparenţă privind cheltuirea banilor publici şi deziluzii!”
-Cum puteţi promova în rândul tinerilor ideea de spirit de echipă, de grup, de a face în comun lucruri cu acelaşi scop?
-Dacă vom ajunge să conducem, vom sprijini activităţi de voluntariat, cum sunt cele pentru ajutarea familiilor defavorizate, curăţirea spaţiilor verzi, sprijinirea copiilor cu boli grave, etc.
Şi, dacă tot a venit vorba de echipă, sprijinirea echipei de fotbal emblemă a oraşului, FC Oltul Scorniceşti, care în momentul de faţă are parte de acelaşi tratament ca şi stadionul „Viitorul”.
Bineînţeles, mergând după zicala „după faptă şi răsplată”, vom încerca să recompensăm acţiunile de voluntariat ale tinerilor prin tot felul de acţiuni potrivite vârstei lor: excursii, concursuri, … .
-Domnule Barbu, vă rog să numiţi patru proiecte importante pe care dvs. le aveţi pentru Scorniceşti.
-Cred că sunt multe proiecte care trebuie implementate în oraşul nostru, dar vă pot spune că sunt prioritare reasfaltarea drumului Piscani- Scorniceşti, atragerea de fonduri europene, crearea de noi locuri de muncă şi redeschiderea pieţei agroalimentare din oraş.
-Cum aţi descrie dvs., în câteva cuvinte, cei patru ani de conducere ai PNL Scorniceşti?
-Păi i-aş descrie ca fiind patru ani caracterizaţi de o nepăsare faţă de încrederea pe care scorniceştenii le-au acordat-o, patru ani cu o lipsă de trasparenţă faţă de banul public, într-un cuvânt, patru ani de deziluzii!
-Domnule Barbu, vă mulţumesc şi vă urez mult succes la alegeri!
Iuliana SINCU