Marius IANCU: ”Turismul românesc, o prioritate pentru Partidul Social Democrat”

Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, a declarat că relansarea turismului în țara noastră a fost deja făcută printr-o serie de măsuri și facilități care vizează populația, precum și prin reglementarea legislativă în domeniu pentru autoritățile locale și operatorii de turism.

Marius Iancu

”Dezvoltarea turismului românesc și reintroducerea unor statiuni, devenite niste ruine, în circuitul turistic national și international a fost o prioritate pentru guvernarea PSD.
În ultimii doi ani, alte patru statiuni au fost declarate de inteteres turistic national, Borsa( Maramureș), Dambovicioara( Argeș), Mamaia Nord- oraș Navodari ( Constanța), zona Peștera Padina (Dâmbovița) și alte 25 de statiuni au fost declarate de interes turistic local. 
Statiunile balneare vor fi încadrate ca stațiuni turistice de interes national pentru ca proiectele derulate aici să poată fi finanțate de Ministerul Turismului în proporție de 90%.
Prin extinderea plajelor de la Marea Neagră, s-a mărit suprafața României cu 60 de hectare, iar investitiile vor continua prin extinderea și modernizarea zonei cuprinsă între Navodari și 2 Mai, ceea ce va însemna o extindere a plajelor cu 230 de hectare. Și alte 11 zone de la malul Marii Negre vor fi modernizate, în următorii ani”, a afirmat Marius Iancu.
Tânărul parlamentar a vorbit și despre măsurile economice luate de guvernarea socaial-democrată pentru relansarea turismului românesc: 
”Am redus fiscalitatea în domeniul turismului, iar operatorii din turism plătesc acum TVA de 5%, și a fost eliminat impozitul pe venit pentru angajații sezonieri menținuti în câmpul muncii pentru tot restul anului.
Guvernul a acordat vouchere de vacanță de 1450 lei salariaților din sistemul public, iar această măsură va fi implementată și în următorii doi ani. Numărul turiștilor români a crescut cu 10% anul trecut.
A fost simplificată procedura de selectare a proiectelor de investitii, UAT-urile trebuind sa prezinte doar documentația proiectului până la stadiul de studiu de fezabilitate.
În plus, cheltuielile pentru realizarea proiectului tehnic se pot deconta de catre Ministerul Turismului”.
Parlamentarul Marius Iancu a menționat că este foarte importantă colaborarea între autorități și investitori, astfel că, în acest sens, a fost înființată Organizația de Management al Destinației care stabilește parteneriatul între autoritățile locale si mediul privat.

Deputatul a mai spus că, totodată, în Comisia pentru Buget, Finanțe și Bănci, al cărei vicepreședinte este, a fost dat aviz favorabil Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 10/2019 privind finanțarea investițiilor în turism:
”Prin acest act normativ se reglementează modul de finanțare a proiectelor din domeniul turismului din orașele și comunele României. Guvernul poate finanța proiectele autorităților locale pe o perioadă de patru ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă doi ani. 
Ministerul Turismului va încheia cu autoritățile locale contracte de finanțare multianuale pentru lucrarile care sunt în execuție sau pentru cele care nu au fost decontate.
Continuăm dezvoltarea turismului în România prin legi și măsuri fiscale cerute de autoritățile locale și de operatorii din acest domeniu”.
În plus, turismul înseamnă si promovare, fapt pentru care, de la începutul acestui an, a fost pus în circulație noul model de pașaport, cu o valabilitate dublă, de 10 ani, pentru persoanele de peste 18 ani. Prin urmare, un român care călătorește în străinătate, pe baza pașaportului, va avea si o carte de vizită a Românie, pe acest document găsindu-se ilustrate obiective turistice cum ar fi Delta Dunării, Cascada Bigar, Orașul Sighișoara sau Mănăstirea Barsana.