”Guvernul PNL amenință cu tăierea salariilor bugetarilor și lasă românii pe mâna băncilor”

Deputatul PSD de Olt, Marius Iancu, este de părere că liberalii nu sunt în stare să adopte măsuri care să ajute românii în această perioadă grea, mai mult decât atât, spune că aceștia intenționează să taie salariile angajaților bugetari și să îi lase pe oameni să se descurce cum pot cu băncile. Parlamentarul acuză liberalii că nu doresc să colaboreze cu celelalte partide pentru a avea un plan comun de ieșire din criză, pe lângă faptul că nu doresc implementarea ca în celelalte țări din Uniunea Europeană a Venitul Minim Universal. Totodată, menționează că liberalii intenționează să atace la Curtea Constituțională a României (CCR) legile adoptate recent în Parlament, privind amânarea ratelor la bănci și a plății facturilor, și că sunt tot mai preocupați de calcule electorale. 

Marius Iancu

”În plină criză medicală și începutul unei grave crize economice, Guvernul PNL în loc să îi protejeze pe români, îi lasă la mâna băncilor și amenință că le va tăia veniturile bugetarilor.
Atacarea la CCR a legilor pentru amânarea plății ratelor fără dobânzi și penalități și a plății facturilor demonstrează că liberalii nu să gândesc la binele românilor.

Dacă Spania și alte țări europene vor să implementeze Venitul Minim Universal pentru anumite categorii sociale, Guvernul PNL nu are nicio strategie, niciun proiect pentru stimularea pieței de consum și pentru ajutorarea românilor care încep să aibă grave probleme financiare.
Liberalii refuză să colaboreze cu celelalte partide, nu vor să avem un proiect de țară comun și să lucrăm împreună la un plan pentru salvarea României. Este greu de crezut că, într-o asemenea situație, ei încă mai fac calcule electorale și se gândesc la politică și jocuri între palate!”

Amânarea ratelor și a plății facturilor sunt cele două legi de care românii au nevoie și pe care liberalii le-au atacat la CCR. Deputatul Marius Iancu susține că cele două legi îi vor ajuta pe români să treacă mai ușor peste această perioadă dificilă.
Astfel, suspendarea rambursării ratelor prevede ca, la cererea debitorului, plata ratelor să se suspende până la 31 decembrie 2020, prin prelungirea perioadei de rambursare a creditului, fără costuri suplimentare. Dobânda datorată și comisioanele aferente nu se vor capitaliza la soldul creditului existent. În această perioadă, se suspendă și orice procedură de executare silită. Sunt eligibili debitorii care nu au întârzieri de plată mai mari de 90 de zile.

Potrivit deputatului PSD, Marius Iancu, a fost votat proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale contribuabililor operatori economici a căror activitate a fost oprită sau li s-au diminuat veniturile sau încasările cu 15%, în luna în curs, raportat la media celor doua luni anterioare. Prin urmare, la cerere, se amână plata CAS și a asigurărilor de muncă, pe o perioadă de trei luni, începând cu luna martie 2020. Ulterior, plata acestor contribuții făcându-se eșalonat, pe o perioadă de 12 luni.

”Persoanele afectate direct sau indirect de măsurile impuse pe perioada stării de urgență, dar și operatorii economici care și-au încetat activitatea sau li s-au diminuat veniturile sau încasările cu minimum 15% în luna în curs, raportat la media celor două luni anterioare, amână plata facturilor la apă, gaze, energie, gaze, salubritate, servicii de telefonie, internet și cablu TV, excepție făcând serviciile de voce și date mobile, pe o perioadă de 3 luni. Sumele scadente vor fi achitate, ulterior, eșalonat, timp de 12 luni. Ministerul Finanțelor pune la dispoziția furnizorilor de utilități, prin Trezoreria Statului, credite de trezorerie, cu dobândă 0, pe o perioadă de până la 18 luni”, a precizat deputatul Marius Iancu.

Lasă un răspuns